Dating advies

10 tips om te daten als je verlegen bent

Ben jij een verlegen persoon en heb je nog geen relatie? Wellicht ben je bang dat jouw verlegenheid je in de weg gaat zitten tijdens het daten. Uiteraard kan je er niet voor zorgen dat je opeens niet meer verlegen bent, maar toch zijn er enkele tips om jouw date wat soepeler te laten verlopen. In dit artikel lees je 10 tips om te daten wanneer je verlegen bent.

Wat kun je lezen in dit artikel?

Tip 1: Accepteer jouw verlegenheid

De eerste stap om om te gaan met jouw verlegen persoonlijkheid is de acceptatie van het feit dat je een introvert persoon bent. In sommige situaties kan jouw schuchtere houding je in de weg zitten, maar als je hier op een goede manier mee om kan gaan, is er niets aan de hand. Daarnaast vinden veel mensen verlegenheid vaak een leuke en schattige eigenschap.

Tip 2: Ontwijk niets, ondanks jouw verlegen persoonlijkheid

Je vindt nieuwe mensen ontmoeten en aanspreken niet zo prettig. Dat is vervelend voor je, maar het is belangrijk om niets uit de weg te gaan door deze karaktereigenschap, want dat zou zonde zijn.

Ten eerste zul je hierdoor erg geïsoleerd worden van andere mensen en ten tweede zul je hierdoor altijd zenuwachtig zijn in nieuwe situaties en sommige nieuwe situaties zijn nou eenmaal niet te vermijden. Door toch telkens je angst aan te gaan, zul je merken dat je het steeds minder ongemakkelijk gaat vinden.

Lees ook: Ik ben op zoek naar een lieve vrouw

Parship – Dé datingsite om te daten als je verlegen bent

datingsite-parship

Tip 3: Bereid je goed voor

Wanneer je een introvert persoon bent, is het lastig om vragen te stellen aan je date die je niet of nauwelijks kent. Daarom is het verstandig om vooraf al wat vragen te bedenken. Ben je bang om de vragen tijdens de date te vergeten? Zet ze in je notities op je telefoon en lees de vragen door als je ze even niet meer weet.

Tip 4: Kies de juiste datingsite of dating app

Niet iedereen op datingsites en dating apps is oprecht en je wilt natuurlijk niet dat je op date gaat met iemand die niet dezelfde intentie als jouw heeft. Vooral als je niet comfortabel bent in gesprekken met onbekenden.

Daarom is het verstandig om online dating te doen via een serieuze datingsite en/of dating app. Zo weet je in ieder geval dat jouw date dezelfde intentie als jou heeft en de date soepeler zal verlopen ondanks jouw verlegenheid.

Tip 5: Chat eerst veel via een datingsite of dating app

Het kan prettig voor je zijn om al veel van je date te weten voordat jullie voor de eerste keer afspreken. Hierdoor zul je niet het gevoel hebben dat je tegen een vreemde praat.

Je kunt op de meeste datingsites en dating apps chatten met matches, dus maak daar volop gebruik van om het jezelf wat makkelijker te maken.

E-Matching – de beste datingsite om te daten als je verlegen bent

datingsite-e-matching

Tip 6: Voel je zo comfortabel mogelijk

Het is belangrijk om jezelf zo comfortabel mogelijk te voelen tijdens de date. Hieronder zijn een paar dingen opgesomd die je kunnen helpen om je meer op je gemak te voelen:

  • Draag een outfit waar je je zelfzeker in voelt
  • Ga iets actiefs ondernemen, zodat je niet constant een gesprek hoeft te voeren
  • Hou de eerste date kort
  • Zorg voor een escape die je kan inzetten wanneer je je echt niet op je gemak voelt, bijvoorbeeld: een vriend/vriendin die je belt waardoor je plotseling weg moet (het gevoel van het hebben van een escape kan je meer rust geven)

Tip 7: Stel niet te hoge eisen

Wanneer je iets doet wat je niet prettig vindt, is de kans groot dat het niet altijd gaat zoals je voor ogen had. Het is belangrijk om niet te eisen van jezelf om je te gedragen als een extravert persoon terwijl je juist introvert bent. Je zal jezelf hierdoor alleen maar teleurgesteld worden wanneer je niet
aan jouw eigen veel te hoge eisen hebt voldaan.

Tip 8: Oefening baart kunst

Daten is ongemakkelijk zelfs als je niet heel erg verlegen bent. Wel zul je merken dat als je een aantal keer gedate hebt, je beter weet wat je moet zeggen en/of vragen.

Het is zeker aan te raden om veel te daten zelfs met dates waarvan je weet dat het niet gaat uitdraaien op een vaste relatie. Hierdoor zul je je meer op je gemak voelen als je gaat daten met iemand waar je echt verliefd op bent.

Lees ook: Een nieuwe relatie vinden

Secondlove – Vreemdgaan als je verlegen bent

datingsite-second-love

Tip 9: Let op je lichaamstaal

Het is wetenschappelijk bewezen dat je je zelfverzekerder voelt wanneer je een zelfverzekerde lichaamshouding aanneemt. Door een zelfverzekerde houding voel je jezelf minder onzeker en je komt daarnaast ook minder schuchter over bij jouw date. Een zelfverzekerde houding kun je op de volgende manier aannemen:

  • Hou je rug recht
  • Draai je schouders naar achter
  • Hou je kin omhoog
  • Kijk je date recht in de ogen aan
  • Glimlach vriendelijk

Tip 10: Zorg voor een goede ademhaling

Wanneer je je ademhaling onder controle houdt, zul je merken dat je minder nerveus zal zijn. Wanneer jouw date antwoordt op een vraag of iets vertelt, probeer dan in de tussentijd te letten op je ademhaling.

Het letten op je ademhaling kan heel gemakkelijk en ongemerkt door je hand op je buik te houden en rustig naar je buik te ademen. Doordat je hierdoor een rustige ademhaling krijgt, zul je merken dat je jezelf zekerder voelt en het minder moeilijk zal zijn om iets te vragen en/of te vertellen.

Conclusie

Wanneer je een verlegen persoonlijkheid hebt, zal het lastig voor je zijn om gesprekken te voeren met onbekenden. Daten als je verlegen bent, kan daarom een grote drempel zijn. Op een date moet je namelijk gesprekken voeren en daarnaast wil je natuurlijk graag door de ander leuk gevonden worden wat je nog extra nerveus kan maken.

Gelukkig zijn er verschillende tips die je kunnen helpen om jezelf zekerder te voelen tijdens het daten. De belangrijkste punten om te onthouden zijn accepteer dat je introvert bent, bereid je goed voor, oefening baart kunst en let op je lichaamshouding.

Door het in acht houden van deze tips zul je merken dat je het minder
spannend zal vinden om te daten. Meld je dus snel aan bij één van de vele datingsites en/of dating apps en start met het vinden van matches. Wie weet heb jij binnenkort een leuke date en is dit het begin van een geweldige relatie.

Mensen zoals u

Willen vandaag de dag weleens wat anders proberen zoals diepgang, wat serieus en een echte kans op liefde. Uit onderzoek blijkt dat 68% van deze groep voor de datingsite Relatieplanet kiest. Ontdek nu zelf waarom deze datingwebsite al 10 jaar op rij is verkozen tot de beste datingsite van Nederland.

novamora

Datingsite top 3

1. Lexa

2. Parship

3. 50plusmatch

Laatste dating tips

Datingsite categorieën

Dating advies

Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

Menu