Dating advies

Daten met een beperking

daten-met-een-beperking

Het is niet altijd lastig om een partner te vinden, mensen met een beperking kunnen hier vaak tegenaan lopen. Maar online daten met een beperking biedt gelukkig wel veel kansen en mogelijkheden.

Als je een beperking hebt, dan kan dat lichamelijk zijn of geestelijk, en vaak zorgt dat voor een aantal belemmeringen waar je vaak dagelijks mee te maken hebt. Dit kan lastig zijn, en zeker als je ook onzeker bent over jezelf en bepaalde fysieke beperkingen hebt. Daarom hebben wij voor jou dit artikel opgesteld met tips over het online daten met een beperking.

Vragen zoals waar kun jij een leuke date tegenkomen? Wat doe je tijdens je eerste afspraakje? Hoe ga je samen met je handicap om? worden hier beantwoord. Dus lees snel verder en dan kun jij ook snel beginnen met online daten zodat er een mooie wereld voor je open gaat!

Datingsites voor mensen met een beperking

Als je online een kijkje gaat nemen dan krijg je al snel een goed beeld van de beste datingsites voor mensen met een beperking. Je bent zelf misschien al wel een tijdje op zoek naar een goede datingsite, maar dan merk je ook al snel dat niet iedere site echt is bedoeld of gefocust op het online daten voor mensen met een beperking.

Maar de laatste tijd komen er steeds meer datingsites die zich echt richten op mensen met een beperking, zoals Lexa en Parship en daar leggen we je nu wat meer over uit.

Daten met een beperking bij Lexa

datingsite-lexa

Het online daten bij Parship is bedoeld voor alle mensen die op zoek zijn naar een serieuze relatie. Er wordt hierbij veelal gebruik gemaakt van wetenschappelijke matching technieken die zijn getest.

Zo wordt er bijvoorbeeld een gegronde persoonlijkheidstest gedaan. Je hebt dus een profiel maar dat is dan meer dan een foto en een tekst. Je kunt aanvinken dat jij een beperking hebt en je kunt als je dat zelf wil ook zelf toelichten welke beperking je hebt.

Daten met een beperking bij Parship

datingsite-parship

Het online daten bij Parship is bedoeld voor alle mensen die op zoek zijn naar een serieuze relatie. Er wordt hierbij veelal gebruik gemaakt van wetenschappelijke matching technieken die zijn getest.

Zo wordt er bijvoorbeeld een gegronde persoonlijkheidstest gedaan. Je hebt dus een profiel maar dat is dan meer dan een foto en een tekst. Je kunt aanvinken dat jij een beperking hebt en je kunt als je dat zelf wil ook zelf toelichten welke beperking je hebt.

Social media en online community bezoeken

Je hebt de datingsites met de focus op mensen met een beperking, maar ook via social media kun jij groepen vinden waar je je bij aan kunt sluiten om te willen daten. Ook bij een online community kun je eens kijken en ontdekken of dat het wat voor je kan zijn. Het enige wat je hoeft te doen is je eigen profiel aan te maken en dan kun je beginnen met online daten.

Doof en/of slechthorend? Daten kan online!

Het kan zijn dat je moeite hebt met horen en dat je daarom niet graag uitgaat omdat je mensen niet goed kunt verstaan (door de drukte bijvoorbeeld of de prikkels van buitenaf). Het is dan goed om eens na te gaan wat je wel kunt doen om met mensen in contact te komen.

Het online daten voor mensen met een beperking gaat jou dan zeker helpen, je hebt bijvoorbeeld datingsites voor slechthorenden en doven waar dat je je dan bij aan kunt sluiten. Het brengt gelijkgestemden bij elkaar en dan kun je elkaar steunen, een band opbouwen en wie weet wat voor moois er dan kan ontstaan.

Daten met een verstandelijke beperking

Een verstandelijke beperking zoals het syndroom van down kan je ook onzeker maken, maar toch kun jij nieuwe mensen leren kennen met online daten.

Autisme en online datingsites

Een andere veelvoorkomende beperking is autisme. Het is voor sommige mensen met autisme lastig om in contact te komen met anderen. Maar toch kun je het kleinschaliger en laagdrempeliger maken als je denkt aan online daten. Gelijkgestemden worden dan samengebracht.

Partner met een beperking wel of niet jouw keuze?

Soms ben je ineens verliefd op iemand, dat heb je niet voor het uitkiezen, het is jouw gevoel wat het zal beslissen. Je kunt zelf wel een klein beetje invloed hier op uitoefenen door de focus te leggen op mensen met of zonder beperking.

Misschien wil je juist daten met mensen zonder beperking. Je kunt dan bijvoorbeeld leuke dingen doen samen en dan vergeet je je beperking even. Je geniet samen van het leven en hetgeen wat er op je pad komt. Maar misschien wil je juist wel daten met iemand die ook een beperking heeft, je kunt ervaringen uitwisselen en elkaar steunen.

De eerste date, wat zou je gaan doen?

Of dat je nou wel of geen beperking hebt, een eerste date is altijd spannend. Daarom kun je vast en zeker wel een paar tips gebruiken om inspiratie uit te halen wat jij met je date wil gaan doen. We hebben het daarom voor je op een rijtje gezet:

 • Maak jij gebruik van een rolstoel of je date? Ga dan iets leuks doen waar je de ruimte hebt om met een rolstoel te komen. Gelijkvloers is dan vaak wel een fijn idee, zoals een park, wandeling maken, of een bioscoop bezoeken welke rolstoelvriendelijk is (dit kun je vooraf op de site bekijken of even contact opnemen met de betreffende locatie).
 • Als je doof bent of blind dan kun je misschien extra genieten van lekker eten! Samen een hapje eten kan dan erg gezellig zijn.
 • Als je downsyndroom hebt kun je misschien iets creatiefs gaan doen, wat denk je van knutselen of schilderen? Ergens wat drinken, een ijsje eten, een wandeling maken, zwemmen of misschien naar de film?
 • Als je autisme hebt dan kun je denken aan dat contact maken soms lastig is. Daarom is het belangrijk dat je eerst vertrouwen hebt in elkaar. Je durft dan vaak ook wat meer, ga daarom wat doen in je eigen vertrouwde omgeving.

Vertellen over je beperking

Als je op zoek gaat naar een leuke date, dan is het aan jou of je gaat vertellen over je beperking en wanneer je dit gaat doen. Het kan namelijk lastig voor je zijn om er over te praten, het maakt je misschien onzeker. Maar hoe kun je dit aanpakken? Als je denkt aan online daten dan is het verstandig om open en transparant te zijn en dan kun je op je profiel aangeven welke beperking je hebt bijvoorbeeld.

Het ligt er ook aan welke beperking je hebt of je al direct een foto wil plaatsen, voor sommige mensen kan dit een grote stap zijn omdat het soms direct zichtbaar is. Het kan ook een goede eerste stap zijn en een opluchting voor je zijn om het wel te doen en dan een korte omschrijving te plaatsen. Je moet vooral doen waar dat jij je goed bij voelt en niet over je grenzen heen gaan.

Tips daten met een beperking

Je wil graag online daten met een beperking? Dan is het goed dat je inzicht gaat geven in je eigen gevoelens. Jij weet wat er door je heen gaat en waar je tegenaan loopt. Ben hier open en eerlijk over, zodat vanaf het begin af aan duidelijk is wat je zoekt en wat er mogelijk is. Het kan ook zijn dat je liever een dating coach in wil schakelen zodat je wat hulp krijgt. Hoe gaat dat in zijn werk?

  • Je krijgt een intakegesprek en dan ontmoet je je coach om mee in gesprek te gaan, zodat duidelijk is welke wensen je hebt en welke interesses je hebt.
  • Er wordt aan de hand van het gesprek een profiel opgesteld, jij kunt zelf aangeven of je het zo wil hebben of toch iets anders wil.
  • Ze gaan voor jou op zoek naar een leuke match.
  • Er kan een date worden gepland voor je als er een match is en die kan ook samen met jou worden voorbereid.

  Het gaat er vooral om dat jij zelf een keuze gaat maken in waar je klaar voor bent. Geniet vooral van het daten en hopelijk vind jij snel een leuke match om samen mee door het leven te gaan.

novamora

Datingsite top 3

1. Lexa

2. Parship

3. 50plusmatch

Laatste dating tips

Datingsite categorieën

Dating advies

Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

Menu